Studentenkamers opnieuw fors duurder, vooral buiten grote studentensteden

Het tekort aan studentenkamers is dit jaar opnieuw groter dan vorig jaar.

Tegelijkertijd blijft de huurprijs van een kamer stijgen. Gemiddeld werd een studentenkamer 5,4% duurder.

Op kamers wonen wordt niet alleen duurder in studentensteden als Amsterdam of Utrecht. Ook in Zwolle of Breda stegen de gemiddelde huren met bijna 30% vergeleken met een jaar geleden. In Breda kost een studentenkamer nu gemiddeld € 670 per maand en in Zwolle € 578, blijkt uit cijfers van huurplatform Kamernet over het tweede kwartaal. Gemiddeld werden studentenkamers die op Kamernet worden aangeboden 5,4% duurder. In Utrecht betalen studenten nu 20% meer. Na Amsterdam is een kamer daar het duurst.

Wet betaalbare huur

Een belangrijke oorzaak van de prijsstijging is volgens Djordy Seelmann, CEO van Kamernet, de invoering van de Wet betaalbare huur, die het moeilijker maakt om woningen te verhuren aan woningdelers. Die wet, die in juli inging, maakt het voor verhuurders financieel onaantrekkelijker om huizen te verhuren in kleinere kamers dan als hele woning, zegt Seelmann tegen het NOS Radio 1 Journaal.

“Veel kleinere particuliere huurders stappen uit de markt en verkopen hun huis of ze gaan hun woningen verhuren aan koppels in plaats van studenten,” zegt Seelmann.

Maar volgens kenniscentrum studentenhuisvesting Kences is het voor particulieren en coöperaties juist aantrekkelijker geworden kamers te verhuren. Dat is het gevolg van het vernieuwde puntensysteem, aldus de brancheorganisatie voor studentenhuisvesters.

‘Tekort loopt landelijk niet op’

“Landelijk zien we het tekort niet oplopen, maar per stad kan dat verschillen”, zegt Jolan de Bie van Kences tegen RTL Nieuws. “Het landelijke tekort is nu 26.000 kamers. “De tekorten zijn het grootst in Amsterdam en Utrecht; daar zijn de prijzen dus ook het hoogst.”

Het tekort aan studentenkamers kan op meerdere manieren worden weggewerkt, denkt De Bie. Door bijbouwen bijvoorbeeld. Op dit moment staan er volgens haar zo’n 20 tot 30.000 kamers in de planning om te worden bijgebouwd. Dat duurt alleen wel even.

Ook studio’s duurder

Kamernet analyseerde ook de prijzen van studio’s en eenkamerappartementen. Daarvan steeg de prijs in Enschede het hardst. Met een gemiddelde prijs van € 743 voor een studio ligt die 18,5% hoger dan vorig jaar.

In tegenstelling tot de kamerprijzen stegen de studioprijzen in Amsterdam ook flink. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam kost een gemiddelde studio nu meer dan € 1.000 per maand.


Petitie tegen Wet betaalbare huur

Wijnand Groenen, ceo bij vermogensbeheerder Meerdervoort, is een online petitie gestart tegen de Wet betaalbare huur. De heeft een averechts effect, stelt Groenen op LinkedIn, waar hij lezers oproept de petitie te ondertekenen.

“Wij, Bezorgde burgers van Nederland en in Nederland werkende of studerende mensen uit heel de wereld constateren dat: het in een rap tempo steeds moeilijker en steeds duurder wordt om huurwoningen in de vorm van kamers, studio’s en appartementen te vinden”, stelt de petitie.

Overdrachtsbelasting omlaag

Verder vindt Groenen dat er teveel regelgeving en belastingwetgeving tegelijkertijd losgelaten wordt op de vastgoedsector. Uiteindelijk wil Groenen met de petitie afdwingen dat de wet wordt aangepast zodat ‘het weer interessant genoeg’ wordt om woonruimte te verhuren.

Daarnaast bevat de oproep wens de overdrachtsbelasting fors te verlagen en de Wet tijdelijke huurcontracten in te trekken ‘zodat tijdelijke verhuur weer mogelijk wordt’.

Eerder richtte een aantal vastgoedbeleggers al een stichting op die de Nederlandse wil dagvaarden om de Wet betaalbare huur.

Bron: NOS 

Foto: Unsplash